Love UK
Image default
Services

Angst verminderen – een behandeling tegen een paniekaanval die werkt

Depressie is een ervaring, die wereldwijd door veel mensen wordt ervaren en op elk moment kan toeslaan. Je kunt je verdrietig, gevoelloos of apathisch voelen. Het leven lijkt misschien zinloos en hopeloos en het kan voelen alsof het genoeg is geweest. In veel gevallen is dat eigenlijk ook waar, maar dan anders dan hoe jij het op dat moment ervaart!

Je ziet dat je op een dood spoor zit en je wilt dat jouw leven een geheel nieuwe en andere betekenis krijgt. Om dat te bespoedigen, is het nodig om de dingen, die jou tegenhouden, los te laten.

Je voelt misschien alsof je fundamenten zijn ingestort en dat de grond onder jouw voeten is weggeslagen. Dat is eigenlijk deels ook waar: er zijn namelijk geen fundamenten meer. Je oude steunpunten zijn weg en de nieuwe moeten nog worden gebouwd. Om een nieuw huis te bouwen, moet je eerst het oude huis afbreken.

Het is een tijd waarin je de dingen die je bent ontgroeid, zoals bijvoorbeeld delen van je persoonlijkheid, mensen in je leven die je persoonlijke groei niet ondersteunen en al het andere dat niet langer nodig is voor de volgende stap in jouw persoonlijke ontwikkeling, van je af kunt afwerpen.

In spirituele termen kun je in plaats van je depressie als een ziekte te zien, het als een ervaring van door ‘een ultieme leegte’ gaan beschouwen, waar een weg of een manier om dingen te doen is geëindigd, maar een nieuwe weg of manier nog niet is begonnen. Dit kan lijken op het tasten in het duister.

Er kunnen vele malen in ons leven zijn dat we deze ‘leegte’ zullen binnengaan om duidelijkheid te vinden, om onze oude wegen te verlaten en om terug te komen met een nieuw gevoel van wie we zijn.

Depressie is een periode van diepe introspectie en herevaluatie. Het is een periode waarin we ons afvragen wie we zijn, waar we naar toe gaan, wat onze rol is en wat onze capaciteiten zijn. Leer vertrouwen te hebben in een welwillend universum dat, zelfs als we niet kunnen begrijpen waarom bepaalde dingen moesten gebeuren, ons kan helpen om door moeilijke tijden te komen.

Depressie is misschien gemakkelijker om te ervaren als het wordt gezien als een manier om je eigen wijsheid bloot te leggen en om te leren jezelf in het leven vooruit te helpen in plaats van als een geestesziekte, waaraan weerstand moet worden geboden.

De Psycholoog – psychologen praktijk Nijmegen

https://www.depsycholoog.nl/nijmegen/