Love UK
Image default
Home and Garden

Veel voorkomende vormen van binnendeuren

Afhankelijk van je wensen, functie of ontwerpvoorkeuren kun je kiezen uit een breed scala aan binnendeuren. In woonruimten worden echter meestal slechts twee soorten deuren gebruikt: de draaideur en de schuifdeur.

Schuifdeuren

Schuifdeuren worden al een aantal jaren steeds populairder en zijn nu een echt alternatief voor de klassieke draaideur. Schuifdeuren zijn niet alleen visueel aantrekkelijk – echte designdeuren – ze zijn ook de juiste keuze waar de toegankelijkheid belangrijk is en veel ruimte nodig is. Wie kiest voor een glazen schuifdeur brengt ook veel daglicht in huis.

Draaideuren

De scharnierende binnendeur is het meest gekozen type deur. Het deurblad opent naar keuze in een ruimte of naar buiten. Het voordeel van draai binnendeuren is dat ze twee ruimtes niet alleen visueel maar ook akoestisch duidelijk van elkaar scheiden. Gesloten binnendeuren geven een gevoel van privacy en scheiden het “eigen domein” duidelijk van de buitenwereld. In vergelijking met schuifdeuren neemt de draaideur echter veel ruimte in beslag, omdat het draaiveld vrij moet blijven om goed geopend te kunnen worden.

Binnendeur: Massief hout of materiaal op houtbasis?

De binnendeuren kunnen qua materiaal in twee types worden onderverdeeld: Massief houten binnendeuren en houten paneeldeuren: Massief houten binnendeuren zijn de klassieke variant, omdat ze in het verleden bijna uitsluitend werden gebruikt. Massief hout is gunstig niet alleen door zijn individuele en originele uitstraling, maar ook door zijn volledig natuurlijke geluids- en warmte-isolerende eigenschappen.

Massief houten binnendeuren hebben echter een belangrijk nadeel: ze zijn zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen en vochtigheid. Hun houtstructuur trekt snel krom, wat er in het ergste geval toe kan leiden dat ze niet meer goed openen en sluiten. Bij houten binnendeuren wordt daarentegen massief hout alleen in de omringende kozijnen gebruikt.

Voor de rest van de deur worden afhankelijk van de eisen en functie verschillende materialen op houtbasis gebruikt, bijvoorbeeld spaanplaat, vezelplaat met een hoge dichtheid of vezelplaat met een gemiddelde dichtheid. Dit heeft als voordeel dat de binnendeuren zeer stabiel zijn en nauwelijks kromtrekken.

https://www.portesinterieures.be